Historie


Historisk tilbakeblikk

En klubb blir til.
Før i tiden var en fotball en sjeldenhet - en skatt som var alle gutters drøm. En guttunge som var så heldig å eie en fotball, ble uten konkurranse midtpunktet i gjengen. Det han sa var nærmest lov. Når man leser Træffs eldste historie, kan man ikke annet enn å dra på smilebåndet. Her er det en som får tak i en fotball og kort tid etter er det startet en klubb.
Det fortelles at i 1924 fant Ole Johnsen Legrovik en fotball på arbeidsplassen sin. Onde tunger vil ha det til at det var en ball som Molde Fotballklubb hadde mistet. Legrovik overlot ballen til Einar Holen som visste å utnytte både ballen og siuasjonen han var kommet opp i. På Torvik-styukket begynte Einar Holen og hans gode venn Ruben Rasmussen å leke med fotballen. Snar myldret det av gutter som ville delta. Det ble foreslått å starte en fotballklub, og den som ville være med, måtte betale 50 øre i kontigent. Omlag tretti gutter tegnet seg som medlemmer det første året i Sportsklubben Træffs historie.
Selve stiftelsen foregikk 1. oktober 1924 i et uthus oppe i Moldelia. Klubbens første formann var Nils Nilsen. Kasserer ble Ruben Rasmussen og Einar Holen materialforvalter. Han hadde bare sin egen ball å passe på. Senere ble klubb -og styremøter holdt i hønsehusettil Rekdal oppe i Lia. Kravet til bekvemmelighet var ikke stort.

Træff navnet.
Det var Ruben Rasmussen som foreslo Træff. Det skulle skrives med æ, for det lå nærmest opp til dialekten. Det ble vedtatt. Betydningen av navnet er at en skal treffe noe. Noen mente vel at det bar ballen en skulle treffe, for guttene hadde sett alt for mange fotballspillere bomme på ballen i avgjørende situasjoner. Det å treffe kan også tolkes til det å score mål, og Træff blir da en oppfordring til dette.

Klubb-drakten.
Sommeren 1925 hadde Træff-guttene fått sine første drakter, grønne trøyer med hvite mansjetter. Grønn og hvit har siden vært Træffs klubbfarger.

Forskjellige aktiviteter

Skigruppe.
Allerede i 1926 ble Træffs skigruppe startet. Klubbrennene ble for det meste holdt i Moldedalen. Her fikk man leid Skytterhuset for en billig penge. Senere ble det også arrangert renn ved Skihytta og Storlihytta. Det ble konkurrert i hopp, langrenn, utfor og slalåm, og Træff fikk etter hvert mange gode skiløpere. Etter krigen kan vi nevne navn som Asbjørn Hjelset, Paul Nakken, Erling Holtan Olsen og Ivar Simonsen. Som guttehoppere i begynnelsen av 1950-årene gjorde Johan Hoel og Ole Jørgen Roaldsetli seg spesielt bemerket i det de vant mange lokale renn. I 1954 ble skigruppa lagt ned, og Træff satset mer på fotball. Træff-skirennene ble imidlertid arrangert til midten av 1960-årene.

Sykkelsport.
Før krigen arrangerte Træff flere sykkelritt. Fræna rundt (51 km) var en populær løype. Anders Gjendem kjørte i 1937 på 1 time, 36 minutter og 26 sekunder. Dette var tangering av løperekorden som trønderen Kristian Større hadde. Etter krigen ble ikke sykkelsporten tatt opp igjen i Træff.

Skøytesport.
I 1934/35 la Træff-medlemmene is på Idrettsplassen. Mildværet som kom og gikk, var det store probleme, så noen langvarig skøytesesong ble det ikke. Værforholdene får ta skylden for at det ikke ble noe skøytemiljø i Træff, men viljen til å skape noe var imidlertid til stede i full monn.

Håndball.
Det er først og frems på kvinnesiden at Træff har utmerket seg i håndball. Like etter krigen begynte Olav Tømmerbakk og Hans Christian Fostervoll å trene et damelag. Harry Paulsen ble trener i 1946. Det skulle vise seg at damelaget gjorde det helt store. I 1948 nådde de helt til kvartfinalen i NM. Da ble det tap 3-0 for Sørskogsbygda.

Fotball.
Hovedaktiviteten i Træff har alltid vært fotball. Før krigen stilte Træff som regel med fire lag: A-lag, B-lag, junior og ett guttelag. Først i 1950-årene begynte Træff å ta seg av gutter i de yngre aldersgruppene, dvs. gutter mellom 10 og 14 år. I slutten av 1970-årene startet klubben opp med miniputt, dvs. 8-10 år. I 2010 er Træff en av de største klubbene i fylket med opp til flere lag i alle aldersklasser både for gutter og jenter.

Når det gjelder sportslige resultater er utvilsomt 3. rundeseieren over Stabæk i NM i 2000 et høydepunkt. Træff slo ut bæringene på Nadderud og fikk møte Viking i 4. runde på Molde Idrettspark. Viking ble dessverre for gode og vant kampen foran 2.500 tilskuere.


Sportsklubben Træff - Træffhuset - Aukravegen 34, 6413 Molde - 995 37 743 - post@traeff.no